Ads 468x60px

.

Pages

7 Kasım 2012

Arthur Christmas (2011)...0.000.000.001



Sanırım gölgede kalan bir film Arthur Christmas. Bayram tatilinde vakit geçirelim diye izledik. Beklentim çok düşüktü. Malum bir Nemo, Ice Age, Shrek gibi duyulmuş bir film değildi. Gölgede kaldıysa "şirin ama o kadar da güzel değilmiş demek ki" gibi bir düşüncem vardı (Yanlıııışşşşşş). Film gayet iyi çıktı bence. Sanırım animasyon piyasası biraz acımasız. Bu film ile aynı kaderi paylaşan bir film daha var. O da "How to Train Your Dragon?". O da güzeldi. Neyse o filmi başka bir zaman anlatırım. Biz şimdi Arthur' un maceralarına dönelim.


Santa ve O'na hediyeleri dağıtmasında yardımcı olan elf işçi

 
Meşhur Arthur ve Grandsanta

Arthur Christmas, Noel Baba kavramına çok ilginç yaklaşıyor. Kuşaktan kuşağa geçen Noel Baba' lık ünvanı ve görevleri, zamanla sihirden çıkıp, teknolojik bir hal almıştır. Noel Baba' nın hediyelerini dağıtması, duygusallıktan uzak, mekanik bir durum olmaya başlamıştır.

Filmde üç kuşak Noel Baba'yı görüyoruz. Eski Noel Baba, nam-ı diğer Grandsanta, bu işleri tamamı ile eski usül yani sihirle yapmıştır ve yeni durumu fazlasıyla yadırgamaktadır.  Orta kuşak Noel Baba, yani hali hazırda Noel Baba'lık görevini yapan Noel Baba, nam-ı diğer Santa (nasıl bir cümle oldu bu?),  bu teknolojiye geçiş sürecini yaşamakta ve fazla ayak uyduramamaktadır. Yine de iyi niyeti ile durumu idare etmeye çalışmaktadır. En küçük nesil, yani geleceğin Noel Babaları olacak Steve ve Arthur' un ise tabii ki teknolojiyle araları daha iyidir. Ancak bu iki kardeşten Steve (ki yaş itibari ile Noel Baba olmaya daha yakındır), tam bir teknoloji manyağı ve mükemmeliyetçi iken, Arthur daha çocuksu ruha sahiptir ve tek amacı insanların mutlu olduğunu görmektir. Bir de elf işçilerimiz var ki filmin bence en güzel rengi. Bunlar da noel zamanı hediyelerin dağıtım işlerine yardım etmektedirler (ki film onların bu macerası ile, çok eğlenceli bir şekilde başlıyor).

Sevgi dolu şu gönlüm, bir kuş gibi kanatlı... :)

 
Mükemmeliyetçi uyuz Steve

 
Hikayeye gelince; yine bir yılbaşı gecesi, tüm hediyelerin dağıtımı yapılmış, gece başarılı bir şekilde sona ermiştir. Daha doğrusu Arthur ve paketleyici elf hariç herkes öyle sanıyordur. Oysa yerine ulaştırılamayan bir hediye kalmıştır. Gwen' in hediyesi. İşin kötü tarafı, Arthur Gwen'e hediyenin yollanacağını belirten bir cevap da yazmıştır. Steve ve Santa, olayı öğrenince 2 milyarda 1 başarısızlığın önemli olmadığına karar verip konuyu kapatılar. Ancak durum Arhur'un içine sinmez ve hediyeyi kendi imkanları ile Gwen'e ulaştırmaya karar verir. Derken sahneye Grandsanta çıkar ve üçü yani, paketleyici elf, Arthur ve Grandsanta, hediyeyi Gwen' e ulaştırmak için yola çıkarlar. Hem de uzun yıllardır kullanılmayan sihirli geyiklerle. Yol boyunca başlarına ilginç maceralar gelecek ve imkansızlıklarla savaşacaklardır. Öyle ki durum dünyalar arası bir krize neden olacak ve ülke başkanları toplanacaktır. Neden mi?...Tek bir çocuk bile noel sabahı mutsuz olmamalı da ondan.


İşte bana göre filmin kahramanı. Paketçi elf.

 
Sevgili Gwen, tüm bu yaygara senin için koptu bilesin.

 
Film bence bütünüyle başarılı bir animasyon. Komik, duygulu, sevimli. Üstelik fazlasıyla hayalgücü örneği izliyoruz. Öykü güzel, karakterler özgün ve eğlenceli. Üç boyutlu gösterime girmiş ki görüntüler buna çok çok elverişli. Seslendiren kadro da oldukça ünlü. James McAvoy, Hugh Laurie, Bill Nighy ve daha niceleri bu film için stüdyoya girmişler. Neden duyulmadığını, neden gölgede kaldığını bilemiyorum aslında. Belki pazarlama hatasıdır. Aynı zamanda vizyona giren diğer filmler meselesi, az salonda gösterilmesi falan. Ama sonuçta sinemada bence önemli bir filmi kaçırmışız. Yine de ev arşivi için oldukça ideal. Noel zamanları izlenebilecek tatlı mı tatlı bir animasyon Arthur Christmas. Geç de olsa bu filmi izlediğim için çok memnunum.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...