Ads 468x60px

.

Pages

14 Mayıs 2012

The Avengers (2012)



Cuma akşamımızı canlandırmak adına gittiğimiz The Avengers, benim tüm hafta sonumu canlandırdı aslında. Öncelikle bir filmden çıktığımda yüzümde oluşmasını istediğim o salak gülümseme  bu filmden çıktığımda yüzümde belirmişti. Bu zaten filmi beğendiğime işaret ama bununla da kalmadı. Tüm hafta sonu filmi düşündükçe o gülümseme yayıldı yüzüme. Kısacası çok beğendim ben bu filmi.

Açıkçası tüm kahramanları bir filmde toplama düşüncesi bana biraz itici gelmişti. Yani "Ne olabilirdi ki, en fazla söz konusu aksiyon beş katına çıkardı, efektler süper olurdu vs." diye düşünüyordum. Bu filmin iyi olacağını biliyordum, sinemada izlemeyi çok istiyordum ama öyle "Süper olacak, harika şeyler çıkacak" modunda, aylar öncesinden bekleyen kitleye dahil değildim. Hatta hatta, filmin ilk 20 dakikasında bu izlenimim devam ediyordu. Sonra yavaş yavaş süper kahramanlarımız devreye girmeye başladı. Hikayeleri, esprileri ve yetenekleri ile akıcı ve eğlenceli ilerlemeye başladı film. Yavaş yavaş yükselen tempo, ikinci yarı ile tavan yaptı ve tüm ikinci yarı boyunca en yüksek seviyede aksiyon devam etti. Sanırım ilk yarının temposunun bilinçli olarak düşük tutulması söz konusu, yoksa ikinci yarı bu denli vurucu olmazdı. Her şeyi ikinci yarıya saklamışlardı adeta. Ve efsanevi bir ikinci yarı oldu.
Kısaca konuya değinelim. Ortada bir küpümüz var. S.H.I.E.L.D' in başı Nick Fury, bu küpün üzerinde denemeler falan yapıyor. Küp, sonsuz gücü sayesinde başlı başına önemli olduğu yetmezmiş gibi bir de farklı dünyalar arası kapı açıyor. Asgard' ın mutsuz çocuğu Loki, bizim dünyamıza göz dikip de  başka dünyalardaki kötü adamlarla anlaşma yapınca, dünyamız bir anda kendisini tehlikede buluyor. Küp, Loki tarafından ele geçirilince diğer taraftan acımasız bir ordunun gelişi de kolaylaşıyor. Nick, tehlikenin farkına varınca tüm kahramanlara haber salıp, yarım kalmış "The Avengers" projesini tekrar canlandırıyor. Ve olaylar..olaylar...

Filmde klişe sahneler yok değil. Şu konsey ve kahramanları gaza getirici muhabbetlere girmeyeydiler iyidi mesela. Yine Nick Fury' nin asıl amacını ortaya çıkarmak adına yapılan Tony Stark ve Bruce Banner muhabbetleri de filmin temposunu düşürdü biraz. Filmin hissettiğim gereksizlikleri yanında bazı eksikleri de vardı bence. Aslında Hulk' u,  Edward Norton' un oynaması çok farklı bir tat verebilirdi filme. Yani Mark Ruffalo da harika iş çıkarıyor hatta belki Edward Norton' dan iyi bile olabilir performansı. Özellikle,  o sakin kalmaya çalıştığı tavırlar çok başarılı. Ama bir devamlılık açısından Edward Norton çok daha şık durabilirdi.  Ayrıca Natalie Portman' ın da filme bir şekilde dahil edilmesi daha güzel yapabilirdi filmi. Bu benim düşüncem tabi. Hoş, çok kısa da olsa Thor' un kadınına yapılan gönderme çok yerindeydi.
Aslında filmin konusunu çok beğenmedim. Yani dünyayı ele geçirme şekli, küpün iki taraflı kapılar açması, kısacası dünyamızın yaşadığı tehlike vs. çok çok tanıdık. Ancak yönetmen Joss Whedon' un, çok başarılı bir şekilde yaptığı bir şey var ki o da, filmin konusunu gerilere itmek. Kahramanlarımızın arasındaki atışmalar ve aksiyon o kadar ön planda tutuldu ki, hızlı hızlı diyaloglarla konu resmen arka planlara atıldı. Ki çok takdir ettim bu hamleyi. Kimse de küpe ve konunun geneline odaklanmadı. Çoğunluğun şu zihniyetle izlediğine eminim "Ya tamam küpü yok edecekler işte sen Hulk' a bak oğlum, nasıl da dövdü hahaha" . :) Bunun kötü hiç bir tarafı yok. Bu resmen izleyicinin ne istediğini bilip, onu vermektir. Filmi doğru yere koymak çok önemli bu noktada. Bu filme bir sanat şahaseri olmayacağı bilinci ile giderseniz, sadece eğlence ve çocukluğunuzdan beri sevdiğiniz kahramanların yeni maceraları olacak algısı ile giderseniz hayal kırıklığına uğramanız mümkün değil.

Filmde sivrilen sahneler var tabi ki. Iron Man ve Thor' un kavgası ve orada geçen perde esprisi çok eğlenceliydi. Aslında bu kahramanlar arası esprili atışmalar film boyunca devam ediyor ve  inanılmaz güzel bir renk veriyor. Ama Hulk' un Loki ile karşılaştığı sahne sanırım sinema tarihinin en önemli sahnelerinden biri olarak tarihe geçecek. Sırf o sahne, filmi bambaşka kılmaya yeterli olabilir.
Kahramanlarımıza gelince bilmiyorum herkes nasıl düşünüyor ama bence Hulk açık ara önde idi. Hem gücü hem de esprili işlenişi ile herkesin film boyunca görmek istediği kahraman oldu. Iron Man' in de dediği gibi "We have hulk" :) Ondan sonra sırayı benim gözümde Thor alıyor. Filmini de çok sevmiştim. O masum, saf iyilik ve o sınırsız güç ile Thor benim kahramanım (Hayır tabi ki de bunun Thor' u canlandıran Chris Hemsworth' ün yakışıklılığı ile alakası yok, onu da nereden çıkarıyorsunuz canım aaaaa). Sonra sanırım Iron Man ve Captain America geliyor. Black Widow da hiç fena değil ama ekibin en zayıf halkası malumunuz Hawkeye. Yani zayıf diyoruz ama o bile başlı başına kahraman sonuçta. Ancak ortalık kahramandan geçilmeyince biraz zayıf kaldı. Ayrıca Agent Maria Hill rolünde Cobie Smulders' i görmek tam bir sürpriz oldu. 

Yine de konu itibari ile Thor ve kardeşi Loki daha ağır bastılar ancak böyle de olmak zorundaydı sanırım. Yoksa Thor' u işin içine dahil edemezlerdi. Nitekim Nick Fury, O' nu çağırmayı düşünmezdi bile, neyse ki kötü adamımız Loki oldu da, canım Thor' um başka dünyalardan koştu geldi bizi kurtarmaya. Filmin değinmeyeceğim iki noktasından ilki efektleri. Hiç gerek yok. İşin ehlileri yapmış işte. Olabileceğinin en iyisini. Özellikle ikinci yarıdaki sahneler muazzam olmuş. Hakkını vermişler. İkinci nokta ise oyuncular, sanırım buna da hiç girmeye gerek yok.

Özetle, film bence beklentilerin tamamını karşılıyor. Yukarıda saydığım gibi kendimce eksikliklerini bulsam da inanılmaz keyifli bir ikibuçuk saat geçirdim ve evet itiraf ediyorum, ikincisini sabırsızlıkla bekliyorum. Ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim, bu filmde bir Star Wars havası sezmedim değil...:)

Film hakkında bazı bilgiler;
  • Edward Norton ile Marvel arasında bir anlaşmazlık söz konusuymuş. Dolayısı ile Edward filme dahil olmamış. Hulk rolü için de Mark Ruffalo uygun görülmüş.
  • Bu film, Walt Disney tarafından dağıtımı yapılacak ilk Marvel filmiymiş.
  • Hulk için, Joaquin Phoenix dedikolduları da dönmüş bir ara.
  • Chris Hemsworth, Thor karakteri için vücut geliştime ve özel diyet uygulamış.
  • Filmin oyuncuları arasındaki arkadaşlık çekimler boyunca daha da artmış (çok gerekli bir bilgi farkındayım :D ).
  • Jeremy Renner, rolü için, olimpiyat okçuları ile çalışmış.
  • Daha fazla bilgi için tıklayın.   

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...