Ads 468x60px

.

Pages

26 Nisan 2012

Secretariat (2010)



İşte size harika bir uyarlama. 1980' lerin efsanevi yarış atı Secretariat ve sahibi Penny Chenery' nin hikayesi. Bir at ve bir insan arasındaki bağın gücüne, bu ikilinin birbirlerinden destek alarak ilerlemelerine tanık olacağınız Secretariat, ülkemizde 2011 yılında "Şampiyon" ismi ile gösterilmiş.

Penny, kendi halinde bir ev hanımıdır. Hayatını çocuklarına ve eşine adamış bir monotonlukta sürdürmektedir. Ta ki babasının hastalığı ilerleyene kadar. Babası artık çiftliği ve ahırı idare edemez hale gelmiştir. Kardeşler arasında çiftliğin satılmasının tek yol olduğu düşünülürken Penny buna karşı çıkar ve ailesini karşısına alma pahasına çiftliği işletmeye devam etme kararı alır.
O zamana kadar baskıladığı zekası ve cesareti artık su yüzüne çıksa da at yarışları, at yetiştirme ve piyasa hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Sadece sezgilerine güvenmeye karar verir. Babasının bazı bağlantılarının yardımları ile çiftliği ayakta tutmaya çalışırken, çiftlikteki tek elle tutulur at olan Secretariat ile arasında oluşan bağ ona çok yardımcı olacaktır. Böylece Penny, tamamen erkek egemen bir piyasada son yılların en iyi yarış atını, Secretariat'ı yetiştirmeyi başaracak ve tarihe geçecektir.  
Bu bir gerçek hayat hikayesi sonuçta. Yani bunu film yapmak inanılmaz bir sorumluluk. Yönetmenin hayal gücünü sınırlaması gerek, iyi bir araştırma gerek, uyum gerek. Ama yönetmen Randall Wallace olunca, ki kendisi Braveheart' ın, Pearl Harbor' un senaryosunu yazmış, The Man in the Iron Mask ve We Were Soldiers' i yönetmiş bir üstat, bu filmin başarılı olması pek de şaşırtıcı değil. Oyuncuları da gerçekten başarı ile seçmiş. Diane Lane ve John Malkovich harika performans sergiliyorlar. Yan roller de çok iyi destekliyor durumu.

Filmin sadece yarışları kazanan attan çok daha derin bir öyküsü var. Çok daha psikolojik. Penny' nin kabuğunu kırması, ezik bir profilden ne istediğini bilen güçlü bir kadına dönüşmesi de en az Secretariat' ın yarışları kadar ilgimizi çekiyor. Tabi burada kocasına hayran olduğumu da söylemeliyim. İlk başlarda evlilikleri biraz sallansa da kocasının olgunluğu ve çocuklarının anlayışı ile ailesini de bir arada tutmayı başarıyor Penny. John Malkovich' in oynadığı Lucien karakteri ise gerçekten marjinal ve bu dramatik filmin en güzel renklerinden. Atın eğitmeni olan Lucien, belki de Penny' nin en büyük desteği oluyor.
                                                                                                            
Mizacından beklenmeyecek yumuşaklılıkla karşılıyor olayları. John Malkovich' in çok olmasa da böyle farklı ve ustalık gerektiren rollerle geri dönüşleri mutlu ediyor beni.

Filmin finali ise gerçekten çok güzel. Bazen finalin ne olacağını tahmin edebilirsiniz ama nasıl olacağını tahmin edemezsiniz. Secretariat' ın öyküsünü bilmeyen ben için mükemmel bir final oldu. Size de tavsiyem eğer izlemeyi düşünüyorsanız, hakkında bir şeyler okumadan izleyin. Sonra okuyun... :)




Film hakkında bazı bilgiler;
  • Penny Chenery, filmin çekimleri boyunca ekibin yanındaymış. Hatta son sahnelere doğru filmde de izleyici rolü ile görünüyor.
  • Secretariat' ı film boyunca 5 at oynamış. Bunlar gerçek Penny Chenery tarafından seçilmiş.
  • Secretariat' ın Belmont Stakes rekoru henüz kırılmamış. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...