Ads 468x60px

.

Pages

26 Nisan 2012

Love Actually (2003)


Bazı filmler, kaç kere izlenirse izlensin bıkılmaz ya, işte o filmlerin başında gelir benim için Love Actually. Hani DVD' sini çerçeveletip duvara assak, olası bir kriz anında izlemek için saklasak yeridir. Depresif misin? Aşık mısın? Umutsuz musun? Kar mı yağıyor? kır camı ve izle bu filmi. Kurtar kendini :) Modern zamanın klasiklerinden biridir benim için.

Film, yılbaşı arifesinde, Londra' da, birbiriyle dolaylı yoldan bağlantılı insanların hikayelerini anlatıyor. Aldatma, aldatılma, aşk, baba-oğul, abla-kardeş ilişkisi, her şeyden ufak ufak var. Temelinde kocaman bir "Sevgi" var. Tüm bu ilişkileri sevgi teması ile işliyor film. Peki neyi seviyorum bu filmde? Birincisi başarılı oyuncu seçimini. Hani bu kadar çok ünlüyü bir araya getiren filmler risklidir genelde. Bunu daha önce sanırım "New Year's Eve" de söylemiştim. Ünlülerin birbirini baskılaması, hikayelerin gölgelenmesi, hatta hatta yönetmenin "Ne de olsa çok ünlü var, illa ki izlenir" rahatlığı ile davranması gibi şeyler sözkonusu olabiliyor. Ya da seyirci açısından "Çok ünlü var, kesin süperdir" gibi bir beklenti oluşturulup, film iyi bile olsa hayal kırıklığı yaşatma riski taşıyabiliyor. Ama bu film, bahsettiğim kötü senaryoların hiçbirini yaşamadı. Aksine o kadar tatlı, o kadar duygusal, o kadar komik bir tat bıraktı ki ağzımızda, dediğim gibi klasik yaptık biz bu filmi. Sizi bilmem ama ben yaptım en azından.

Filmin kadrosunu yazıp laf kalabalığı yapmayacağım. Ama benim gördüğüm, hemen hemen tüm hikayelere "cuk" oturmuş bir oyuncu seçimi yapılmış. Ne eksik, ne fazla. Yönetmen, Richard Curtis, gerçekten özenle çalışmış. Oyuncuların performanslarını tek tek ele almak mümkün değil. Biri diğerinin önüne de geçmiyor ki, "onu anlatayım yeter" diyemiyorsunuz. İşte güzelliği de burada. Hiç biri öne çıkmıyor. O kadar ünlü, bir bütünü oluşturabiliyor.

İkinci sevdiğim nokta ise müzikleri. Film ve müzik uyumu benim için çok önemli. Bu filmde de müzikler çok güzel tamamlıyor filmi. Sonrasındaki  iki yıl boyunca soundtrack albümünü defalarca dinlediğimi  biliyorum. Bazen, modern pop şarkılarından bir tını duyuyorsunuz, ardından kendinizi Otis Redding' e bırakıyorsunuz. Ben bu müzikli sahnelerden en çok, Mark' ın, Juliet' in  ziyaretinden sonra evinden kaçar gibi çıktığı anda, Dido' dan "Here With Me"' nin çaldığı sahneye bayılıyorum. Bir de, Karen' in yılbaşı hediyesi olan Joni Mitchell' in CD' sinden "Both Sides Now"' u  dinlendiği sahneye. Tabi ki, artık yaşlanmış bir rock star olan Billy Mack üzerinden de bize eğlenceli melodiler dinletiyor film.

Oyuncular ve müzikler dedik. Gelelim filmdeki öykülere. Çok fazla hikayeleştirilmemiş, gerçek hayattan öyküler var filmde.  Belki biraz başkan ve yardımcısının hikayesi bize "film izliyoruz" hissini veriyor. Ama o da zaten en güzel renklerinden biri filmin. Diğer tüm hikayeler her an karşılaşabileceğiniz sıradanlıkta. Bu da filmi daha samimi yapıyor. Tabi ki bir sanatsal film gerçekliğinden bahsetmiyoruz burada. Filmin amacının da bu olduğunu düşünüyorum zaten. Yüreğinizi sıkmadan, karamsarlığa itmeden, pozitif bir şekilde samimiyeti geçiriyor size. Öykülerin gelişimi, karakterlerin verdikleri tepkiler, diyaloglar, çok başarılı. Böyle olunca hem kendinizden çok şey bulabileceğiniz, hem de kendinize çok şey katabileceğiniz bir film ortaya çıkıyor. Boşuna demiyoruz, klasik diye :) Hani aslında çok şey var anlatılacak filmde ama "anlatılabilecek" şeyler değil :)

Hadi film hakkındaki bazı bilgilere de göz atalım ;
  • Filmin portekiz aktristi Lúcia Moniz, cast direktörü bir arkadaşı ile şakalaşma sonucu fotoğrafını göndermiş ve rol için seçilmiş.
  • Filmin sonunda gösterilen havaalanı görüntüleri gerçek. Richard Curtis, bir hafta boyunca bu çekimleri yapması için Heathrow Havalanına bir ekip koymuş. Görüntülerdeki kişilerin izni alınmış.
  • DVD' si 2004 yılında, İngiltere' de en çok satılan DVD olmuş.
  • "Actually" kelimesi film içerisinde farklı karakterlerce 22 kere tekrarlanmış.
  • Peter ve Juliet' in düğünlerindeki papaz yardımcısı gerçekmiş.
  • Emma Thompson' un yüzüne, hafif şişman görünmesi için özel makyaj yapılmış.
  • Jamie' nin Fransa' da yaşadığı ev film için inşa edilmiş.
  • Richard Curtis ve bir görevli, Lucia' nın göl sahnesindeki iç çamaşırı rengi için tam 45 dakika düşünmüş. Bu arada söz konusu göl neredeyse yarım metre derinliğindeymiş. Özel yöntemlerle derin gösterilmiş.
  • Filmin Türkiye' de "Aşk Her Yerde" ismi ile gösterildiğini biliyoruz. Çek Cumhuriyeti' nde "Heavenly Love", Rusya' da "Real Love", Portekiz' de "Love Happens" adı ile gösterilmiş.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...