Ads 468x60px

.

Pages

26 Nisan 2012

Finding Neverland (2004)


Ne zamandır hakkında yazmak istiyordum. Kısmet bugüneymiş. Finding Neverland benim için çok kıymetli bir film. Gerek oyuncuları, gerek hikayesi, gerekse de o hikayeyi işleyiş biçimi ile hiç kusur bulamadığım bir filmdir. Yine herkesin diline düşmemiş olması da içten içe beni mutlu ediyor. Sevdiğim herkese bu filmi öneriyor, izlettiriyor, yorumları için sabırsızlıkla bekliyorum. Tabi ki kimse benim kadar etkilenmek zorunda değil ama şimdiye kadar olumsuz bir tepki almadım.

Film, Peter Pan karakterinin yaratıcısı J. M. Barrie' nin hayatının bir kısmını anlatıyor. Mutsuz bir evlilik ile daha da iç dünyasına dönmüş, nispeten hayal aleminde yaşayan bir oyun yazarı olan James Matthew' in (Johnny Deep) yolu, dört erkek çocuğu annesi, dul Sylvia (Kate Winslet) ile çakışınca ikisinin de hayatı değişecektir. James bir yandan kötü giden kariyerini düzeltmek için yeni bir oyun yazarken, bir yandan da evde bulamadığı huzuru Sylvia ve çocukları ile bulacaktır. Sylvia ise önemsemediği hastalığı ile savaşırken, James sayesinde mutlu zamanlar geçirecek, toplumun dul kadınlara bakış açısını ve annesinin baskın tavırlarını bir müddet için unutacaktır. Film, sadece bu iki hikaye üzerinde durmuyor, asıl amacı Peter Pan karakterinin doğuş hikayesini anlatmak. Sylvia'nın oğullarından en sessiz ve mutsuz olanı, Peter, James'e bu karakter için ilham veriyor.

Johnny Deep' in altından kalkamayacağı rol yok sanırım. Buradaki nispeten uçuk, duygularını derinlerde yaşayan yazar tiplemesinin de başarı ile altından kalkıyor. Kate Winslet ise zerafetine çok da uygun rolü ile kusursuz eşlik ediyor. Çocuk oyuncuların hepsi, hiç de sırıtmadan görevlerini yerine getiriyor. Ama Peter'ı özellikle anlatmak gerekiyor. Freddie Highmore şahane bir iş çıkarıyor. Hele hele, Johnny Deep ile bir bankta oturup oynadığı bir kısım var ki, kocaman oyuncuya, o küçücük yüreği ile ne de güzel eşlik ediyor. Hayranlıkla izledim.Yan rollerde de başarılı isimleri görmek mümkün filmde. James' in oyunlarını sergilediği tiyatronun sahibi Charles'i, Dustin Hoffman canlandırıyor. Adama "Peter Pan var" demişler, gitmiş sanırım çünkü "Hook" filminde de kendisini görüyoruz :) Tabi üstat kısacık rolünde yine de fark yaratıyor. Bir başka başarılı oyunculuğu da Sylvia' nın baskın, tutucu, huzursuz annesi Emma' yı canlandıran Julie Christie ile görüyoruz. Hele son kısımlardaki....neyse anlatmayayım :)

Film, aynı zamanda masalsı bir anlatımı da içinde barındırıyor. Bazen normal bir görüntünün ortasına ansızın bir efekt koyularak, çocukların bakış açısı, yazarın hayalgücü, ailenin yaşadığı mutluluk çok güzel anlatılıyor. Yönetmen Marc Forster, bu farklılıklarla, filmi daha da özel ve unutulmaz bir hale getiriyor.  

Film, içimizdeki çocuğu neden hiç bir zaman öldürmememiz gerektiğini, ara sıra onu nerelerde dizginlememiz gerektiğini anlatıyor bize. Huzuru neyde buluyorsak onun peşinden koşmamızı, hayallerimizden vazgeçmememizi, ama bunu yaparken hayatın gerçeklerine de farklı ve eğlenceli bir bakış açısı ile bakmamız gerektiğini söylüyor. Bu anlamda benim "pozitif dram" tanımıma da çok uyuyor.

Film hakkında bazı bilgiler ;
  • Film aslında 2003'de gösterime girecekmiş. Ancak J. M. Barrie' nin karakterini konu alan Peter Pan filmi o yıl gösterime girince film bir yıl ertelenerek 2004'de izleyici ile buluşmuş.
  • Film içindeki oyun sırasında, Peter Pan' ı bir kızın oynaması, o dönem sıkça yapılan, gelenekselleşmiş bir kuralmış.
  • Filmin yapımcısı Richard N. Gladstein' e göre, film için 50' ye yakın yönetmene başvurulmuş.
  • Filme ilk Johnny Deep dahil olmuş. Kate Winslet arkasından kabul etmiş.
  • Hikayenin orjinalinde Sylvia' nın beş çocuğu varmış. Ancak bir tanesi rolü az olduğu ve yaşça çok küçük olduğu için son anda filmden çıkarılmış.
  • Filmin aksine, hikayenin aslında J. M. Berrie' nin Peter Pan için ilham aldığı çocuk Peter değil, erkek kardeşi Michael. Michael' den ilham alıp karakterine neden Peter adını verdiği tam olarak bilinmese de, Peter' ın davranışlarındaki olgunluğun buna etkisi olduğu rivayetler arasında.
  • Jim Carrey de J. M. Barrie rolü için düşünülenlerdenmiş.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...