Ads 468x60px

.

Pages

26 Nisan 2012

Copying Beethoven (2006)


Dün akşam TV de izledim bu filmi. Şahaneydi. TV ' den, hafif kırpılmış ve dublaj haliyle bile çok hoşuma gitti. Orjinalini, hele hele sinemada izlesem nasıl bir zevk alırdım bilmiyorum.

Beethoven'ın (Ed Harris) artık tamamen sağır olduğu bir dönemde, hayatına giren Anna Holtz' un (Diane Kruger) gözünden Beethoven'ı anlamaya çalışıyoruz. Anna Holtz, müzik dersleri alan, yetenekli, azimli bir kadındır. Bir gün Beethoven ile çalışma fırsatı bulur. Meşhur 9. senfonisini hazırlayan Beethoven, bunu yazdırmak için birine ihtiyaç duymaktadır. Bu şekilde tanışırlar Anna Holtz ve Beethoven. Bu tanışma her ikisinin de hayatını değiştirecektir.

Anna Holtz, müziği, Beethoven gibi algılamaya başlarken, Beethoven Anna Holtz'un kendisine gönderilen bir melek olduğunu düşünecektir. Ama melek gibi davranmayacaktır.Sağır, huysuz, pis ve kaba bir Beethoven karşısında Anna Holtz bocalayacak ama müzik aşkı ağır basacak, gördüğü kaba muameleyi, zorlukları aşıp, Beethoven ile çalışmaya devam edecektir. Çünkü çok kısa anlarda Beethoven'ın içindeki müzik aşkına, müziği ifade edişine, müziğe bakış açısına hayran olmuştur Anna Holtz. Herkesin gördüğü kaba ama yetenekli Beethoven'ın içinde Anna bambaşka bir insan görecektir.

Film müzikler açısından, söylemeye bile gerek yok ki harika. Yönetmen, Agnieszka Holland, filmde müzikleri Beethoven'ın bakış açısı ile kullanıyor. O bir beste yaparken, doğayı izlerken kafasının içine giriyoruz adeta. Bu müziklere harika bir görsellik de eşlik ediyor. Dönem filmi çekmek, özellikle görsellik açısından çok zor. Film bu konuda da çok başarılı. Yönetmen zaman zaman hareketli bir akış yerine bir elmayı, bir bardağı, üzerine hafif ışık vurmuş bir çatıyı görüntünün içine alıp, bir ressamın bakış açısı ile yansıtıyor. Bu da hele hele o müziklerle birlikte tam bir sanat şölenine dönüştürüyor filmi. Belli ki yönetmen, bu filmin önemini çok güzel idrak etmiş ve hakkını vermiş.


Oyunculara gelince, Ed Harris mükkemmel ötesi bir performans gösteriyor. Tek kelime ile kusursuz bence. Diane Kruger da melek benzetmesine yakışacak sadelikteki güzelliği ile çok uygun rolüne ama ister istemez Ed Harris'in gölgesinde kalıyor. Ama her iki oyuncunun da şu performanslarına şapka çıkarılır ;

Film hakkında bazı bilgiler;

  • Ed Harris, MGM' nin Amerika 'da bu filmin dağıtımındaki başarısızlığını hayal kırıklığı ile karşılamış ve bunu bir ropörtajında dile getirmiş. 
  • Hikaye yazılırken Beethoven 'u Antony Hopkins'in oynaması düşünülmüş.
  • Beethoven'ın arkadaşı "Rudy" Rolündeki Bill Stewart, filmin gösteriminden kısa bir süre sonra hayatını kaybetmiş.  

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...