Ads 468x60px

.

Pages

26 Nisan 2012

The Brave One (2007)


Uzun zamandır izlemek istiyordum bu filmi ama bir türlü nasip olmamıştı. Bu karlı pazar gününe kısmetmiş. Karlı kışlı, romantik bir komedi ararken bu filmi görünce dayanamadım ve izledim nihayet.

"Uygun şartlar altında herkes katil olabilir" anlayışı hakim filmde. Hani buna biraz fazla şiddet, biraz animatik görsellik vs. katsanız güzel bir Quentin Tarantino film konusu da olabilirmiş. İşte Quentin Tarantino' nun farklı bir tarzla anlatacağı öykü, Neil Jordan' ın elinden ağır bir şekilde işlenmiş. Bu nedenledir ki film biraz sönük kalmış. Bu, filmin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Bazı filmler renkler, müzikler, hareketli sahnelerle izleyiciyi kendine bağlar. Bazıları da çok fazla bir şey yapmaz, zaten bir öykü anlatıyordur, sizin bağlanmanızı ister. The Breave One tam da öyle bir film. karamsar ve biraz da sanatsal havasına şiddeti ustaca katmış, gerçekçi bir film.

Bir radyo programı yapımcısı olan Erica' nın (Jodie Foster) hayatı, bir gece sevgilisi ile uğradığı saldırıdan sonra tamamen değişir. Düğün hazırlıkları aşamasında yaşadığı bu vahşi olay, sevgilisinin ölümüne, kendisinin de  uzun süre komada kalmasına neden olacaktır. Komadan uyanınca da bambaşka bir Erica karşımıza çıkacaktır. Bir zamanlar rahatça gezdiği ve sevdiği New York şehri artık onun için çok farklı bir hale gelmiştir. Önce korkularından kurtulan, sonra da içindeki şiddeti serbest bırakan Erica' nın, olan biteni çözmeye çalışan Detektif Mercer ile olan arkadaşlığı ise işleri daha da karıştıracaktır.

Neil Jordan' ın, ağır, görüntülere önem veren, psikolojik yönü fazlaca bu tarzı sizi biraz sıksa da, aslında olayın içine daha çok çektiği için daha etkileyici oluyor. Erica' nın radyo programının özelliği de bu sanatsal çabayı desteklemiş. Erica, şehirde çeşitli sesleri dinleyip kaydeden, ve üzerine şehrin hikayesini anlattığı bir radyo programı yapıyor. Duygusal bir zekaya ve pozitif bir bakış açısına sahip olan Erica, olay sonrasında şehrin seslerine karışıp gidiyor. Anlattığı hikayelerin kahramanı oluyor.
Jodie Foster, Erica karakterini en iyi oynayabilecek alternatiflerden biri sanırım. Hakkıyla da oynuyor. Bu kadın hiç yaşlanmıyor mu acaba diye düşünüyorum. Tamam film 2007 yapımı ama ben bu kadının 1990 filmlerini de bilirim:) Dedektif Mercer rolünü de Terrence Howard üstlenmiş. Bunun dışında oyuncu kadrosunda çok da ön plana çıkan bir isim yok. Sadece başlarda Erica 'nın sevgilisi olarak Sayid' i pardon Naveen Andrews' i görmek sürpriz oluyor biraz.

İzlenmesi, film severler için vakit kaybı olmayacak bir film. Benden söylemesi :)

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...